Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

30 χρόνια χωρίς τον John Lennon

Της Δάφνης Δασκαλάκη,

Κλείνουν 30 χρόνια από τότε που ο John Lennon, έπεσε νεκρός από τις σφαίρες του φανατικού θαυμαστή του Mark David Chapman, στη Νέα Υόρκη. 

Το πρώην "σκαθάρι" άφησε την τελευταία του πνοή στις 8 Δεκεμβρίου του 1980, έχοντας δεχθεί τέσσερις σφαίρες στην πλάτη και το χέρι, έξω από το διαμέρισμα όπου ζούσε με τη δεύτερη σύζυγό του, Yoko Ono, στο Central Park West του Manhattan. Είχε μόλις γιορτάσει τα 40στά του γενέθλια. Έκτοτε, κάθε χρόνο, στις 9 Οκτωβρίου, ημέρα των γενεθλίων του, αλλά και κάθε 8η Δεκεμβρίου, θαυμαστές του Lennon συγκεντρώνονται έξω από το συγκεκριμένο διαμέρισμα, όπου εξακολουθεί να ζει η Ono, προκειμένου να τιμήσουν τη μνήμη του.

Ο 25χρονος τότε Chapman, "ψυχικά ασταθής", παραμόνευε έξω από το συγκρότημα, όπου ζούσε ο Lennon, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε υπογράψει το τελευταίο του άλμπουμ, "Double Fantasy", για τον άνθρωπο, που έμελλε να τον σκοτώσει. Ο Chapman δήλωσε ένοχος για τη δολοφονία του Lennon και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Σήμερα, παραμένει στη φυλακή Attica, βόρεια της Νέας Υόρκης, ενώ αιτήσεις για αναστολή της ποινής του έχουν απορριφθεί 6 φορές.

Τριάντα χρόνια μετά το θάνατό του, ο Lennon παραμένει “ζωντανός” μέσα από τη μουσική και τις διαχρονικές ιδέες του, συνεχίζοντας να εμπνέει γενιές καλλιτεχνών ανά τον κόσμο. Ο θάνατος του Lennon σηματοδότησε το τέλος μίας ολόκληρης εποχής.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου