Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

"Αιώνιες" συζητήσεις


Του Παναγιώτη Τράμπα

Λίγες ώρες απομένουν για το ντέρμπι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό στο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Όπως συμβαίνει κάθε φορά την εβδομάδα που προηγείται ενός τέτοιου παιχνιδιού δεν ασχοληθήκαμε με ποδοσφαιρικά ζητήματα, όσο με εξωαγωνιστικά.

Μας απασχόλησε η φούστα που φόρεσε ο Σισέ, επί της οποίας έγιναν περισσότερες αναλύσεις σε δύο μέρες απ’ όσες γίνονται για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Μας απασχόλησε το αν τελικά υπάρχει περίπτωση να καθυστερήσει και φέτος η αποστολή του Παναθηναϊκού, ποιος θα είναι διαιτητής, αν θα υπάρχουν αστυνομικοί ή όχι στα αποδυτήρια κ.ο.κ.

Επειδή όμως και την εβδομάδα μετά το ντέρμπι πάλι δεν θα μιλάμε για μπάλα γιατί ο χαμένος θα κατηγορεί τη διαιτησία, τον καιρό, τον ανάδρομο Ερμή, ας κάνουμε τώρα μία απλή ποδοσφαιρική ανάλυση για το τι μπορεί να δούμε και τι να μην δούμε αύριο στο γήπεδο του Φαλήρου.

Αρχικά θεωρώ πως δεν θα δούμε καλό παιχνίδι και μακάρι να βγω ψεύτης. Αυτή η άποψη έγκειται στο ότι δύσκολα ο Ερνέστο Βαλβέρδε θα ρισκάρει πάρα πολύ, έχοντας στο νου του πως βρίσκεται το +7 από τον αντίπαλό του. Από την άλλη όμως και ο Παναθηναϊκός που καίγεται για τη νίκη γνωρίζει καλά πως αν ανοιχτεί πολύ και αφήσει χώρους στον Ολυμπιακό τότε θα έχει πολλά προβλήματα. Γι’ αυτό θεωρώ πως ειδικά στο πρώτο ημίχρονο θα έχουμε μία κατάσταση «φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό το Γιάννη».

Τώρα σε ειδικότερα θέματα δεν χρειάζεται καν να αναλύσουμε το προφανές, δηλαδή πως όσον αφορά τους «πράσινους», κλείνοντας σωστά τον Τζιμπρίλ Σισέ τα πράγματα γίνονται αυτομάτως πολύ πιο εύκολα. Σίγουρα υπάρχουν κι άλλοι παίκτες, κι εξάλλου στο ΟΑΚΑ έκανε σημαντική ζημιά και ο Χριστοδουλόπουλος, όμως ο Γάλλος επιθετικός ειδικά φέτος στα περισσότερα παιχνίδια είναι μια ομάδα μόνος του.

Γενικά ο Παναθηναϊκός δείχνει στα τελευταία παιχνίδια να βελτιώνει την αγωνιστική του εικόνα, διότι αν παρουσίαζε το ίδιο πρόσωπο προ δύο μηνών τότε πολύ δύσκολα θα απέφευγε την ήττα στο ντέρμπι. Αυτό που πρέπει να προσέξουν οι παίκτες του Φερέιρα σε μεγάλο βαθμό είναι ο Αριέλ Ιμπαγάσα.

Ο Αργεντινός είναι το βαρόμετρο του Ολυμπιακού, ο παίκτης που με μία του πάσα μπορεί να ανοίξει οποιαδήποτε άμυνα στην Ελλάδα. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο που ο ΠΑΟΚ πήρε Χ στο κύπελλο στο Καραϊσκάκη και νίκησε στην Τούμπα, έχοντας τον Γκαρσία, μαζί με βοήθειες, συνεχώς πάνω στο μέσο του Ολυμπιακού.

Γενικότερα είναι δεδομένο πως ένας γρήγορος ρυθμός συμφέρει τον Ολυμπιακό γι’ αυτό εξάλλου ο προπονητής των Πειραιωτών ζήτησε από τον κόσμο να βοηθήσει κόσμια ώστε να μην υπάρχουν διακοπές στη ροή του παιχνιδιού, κάτι που λογικά θα επιδιώξουν οι «πράσινοι», ειδικά στο ξεκίνημα όταν και ο Ολυμπιακός θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την έδρα.

Βέβαια ο γρήγορος ρυθμός που αναφέραμε είναι κάτι υποκειμενικό αφού ως τέτοιος μπορεί να χαρακτηριστεί ο ρυθμός του παιχνιδιού της Άρσεναλ με την Μπαρτσελόνα. Φυσικά στην Ελλάδα σε ντέρμπι είναι αδύνατο να παρακολουθήσουμε κάτι τέτοιο, οπότε θα συμβιβαστούμε λογικά παρακολουθώντας φάσεις που θα περιγράφονται με τις φράσεις κλισέ, όπως «ντέρμπι με πολύ πάθος και λίγες φάσεις», «σκληρές μονομαχίες» και άλλα παρόμοια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου