Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ: Η ΑΡΡΩΣΤΗ ΜΟΔΑ


της Όλγας Τσαουσέλου



Μεσημέρι Πέμπτης  και ξεφυλλίζοντας διάφορα περιοδικά το μάτι μου πέφτει σε αποσκελετωμένα μοντέλα. Άραγε τα ίδια τα μοντέλα έχουν καταλάβει ότι είναι άρρωστα;


                           

Δυστυχώς η απάντηση είναι όχι… Η μανία που έχει καταντήσει μόδα, επηρεάζει χιλιάδες κοριτσάκια στην τρυφερή περίοδο της εφηβείας τους που πρότυπά τους είναι αυτά τα μοντέλα και όνειρό τους είναι να αποκτήσουν αυτό το σώμα που στα μάτια τους φαντάζει ιδανικό και τέλειο… όταν όμως φτάνουν στο σημείο να διαγράφονται τα κόκαλά τους μόνο τέλειο δεν είναι.

                  
Σύμφωνα με μελέτες 40% των κοριτσιών ηλικίας 13-21 ετών πάσχουν από νευρική ανορεξία. Νευρική ανορεξία είναι η αρρώστια που χτυπά την πόρτα σε κοπέλες που προσπαθούν να χάσουν μανιωδώς κιλά σε σημείο να μην τρώνε τίποτα με αποτέλεσμα ο οργανισμός να μη δέχεται και την ελάχιστη ποσότητα τροφής. Οι γυναίκες που πάσχουν από ανορεξία χαίρονται που χάνουν συνέχεια κιλά γιατί έτσι νιώθουν πιο όμορφες και πιο ελκυστικές με αποτέλεσμα όταν πια φτάνουν να ζυγίζουν λίγα κιλά να μην καταλαβαίνουν ότι έχουν πρόβλημα… Οι λόγοι που οδηγούν τα άτομα αυτά σε αυτήν την κατάσταση είναι πολλοί. Ανασφάλεια για την εξωτερική εμφάνιση, πικρόχολα σχόλια για τα κιλά τους, η μόδα του πολύ λεπτού μοντέλου, η ικανότητα να αρνηθούν στην πείνα καθώς και τα νέα πρότυπα που πλασάρουν τα σύγχρονα μέσα (internet κλπ) είναι μερικοί από αυτούς.



Το πιο δύσκολο όμως είναι να παραδεχτεί το άτομο ότι πάσχει από νευρική ανορεξία. Οι κοπέλες για να μπορέσουν να συνειδητοποιήσουν το πρόβλημά τους χρειάζονται τις συμβουλές και την υποστήριξη των κοντινών τους προσώπων. Η οικογένεια και οι φίλοι είναι αυτοί που μπορούν καλύτερα σιγά σιγά και με σωστές κινήσεις να τους βγάλουν από αυτό το αδιέξοδο.
                                        

Όταν το στάδιο είναι αρκετά προχωρημένο, η ιατρική παρακολούθηση και η νοσηλεία είναι απαραίτητη. Υπάρχουν και ειδικά κέντρα φροντίδας ατόμων που πάσχουν από νευρική ανορεξία. Ωστόσο πολλοί διάσημοι είναι αυτοί που έχουν εξομολογηθεί ότι είχαν νευρική ανορεξία και υγιείς πλέον βοηθούν εθελοντικά τα κέντρα αυτά.Η έγκυρη διάγνωση μπορεί να αποδειχτεί σωτήρια. Δυστυχώς μικρό ποσοστό των περιπτώσεων όταν η κατάσταση είναι αρκετά προχωρημένη καταλήγει σε θάνατο καθώς τα περισσότερα ζωτικά όργανα έχουν ατροφήσει. Οι ψυχολογικές επιπτώσεις όπως η κατάθλιψη είναι πολύ πιθανές και εμφανίζονται στα περισσότερα άτομα που πάσχουν από νευρική ανορεξία.


Πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε να βλέπουμε την τροφή σαν εχθρό γιατί αν δεν τρεφόμαστε σωστά τα αποτελέσματα θα είναι βλαβερά για την υγεία μας. Μπορεί να μην έχουν όλες οι γυναίκες το σώμα που έχουν οι σταρ του Hollywood και τα μοντέλα αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι όλες έχουν μια ξεχωριστή και πανέμορφη προσωπικότητα που δεν χρειάζεται να κοιτάξεις στον καθρέφτη για να την προσέξεις…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου