Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ


Του Παναγιώτη Τράμπα,

Όταν ένα παιδί στα 5 του συνθέτει και στα 6 του δίνει το πρώτο του κονσέρτο τότε μόνο μία φράση μπορεί να τον περιγράψει: «παιδί- θαύμα»! Ο λόγος φυσικά για έναν εκ από τους σπουδαιότερους συνθέτες όλων των εποχών, τον Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ.


Χαρακτηριστικό της ιδιοφυίας του Μότσαρτ είναι το περιστατικό που συνέβη όταν ήταν μόλις 4 χρονών και βρισκόταν μαζί με τους συμμαθητές του στο σπίτι της δασκάλας του. Όταν εκείνη για μια στιγμή έφυγε από το δωμάτιο, ο Μότσαρτ πήγε στο πιάνο κι άρχισε να παίζει μικρές αυτοσχέδιες συνθέσεις.




Γεννήθηκε το 1756 στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας και παρά το ότι έζησε μόλις 35 χρόνια πρόλαβε να συνθέσει περίπου 600 έργα. Σπουδαίο ρόλο στη ζωή του διαδραμάτισε ο πατέρας του Λέοπολντ, ο οποίος μαζί με το γιο και την κόρη του Μαρία Άννα πραγματοποίησαν πολλά ταξίδια στην Ευρώπη ώστε να γίνει ευρέως γνωστή η εκρηκτική μουσική και όχι μόνο προσωπικότητα του Μότσαρτ.

Σε αυτά τα ταξίδια του ανά την Ευρώπη ο νεαρός συνθέτης είχε την ευκαιρία να γνωριστεί με σπουδαίες προσωπικότητες εκείνης της εποχής, όπως ο Μπαχ και ο Πιτσίνι. Τα σημαντικότερα χρόνια όμως για τον Μότσαρτ ήταν αυτά της παραμονής του στη Βιέννη. Εξάλλου όπως είχε γράψει κι σε ένα γράμμα στον πατέρα του εκεί ήταν το σωστό πεδίο δράσης για εκείνον. Και πράγματι, στα δέκα χρόνια παραμονής του στη Βιέννη συνέθεσε σχεδόν τα μισά έργα του, ενώ εκείνη την περίοδο παντρεύτηκε την Κονστάνζ Γουέμπερ.

Δεν είναι λίγοι που υποστηρίζουν πως η μουσική από τα έργα του Μότσαρτ έχεις ευεργετικές ιδιότητες. Κτηνοτρόφοι τη χρησιμοποιούν σε αγελάδες για να αυξήσουν την παραγωγή τους, ενώ έρευνες έχουν αποδείξει πως βοηθά στην ανάπτυξη των βρεφών και των παιδιών.

Πέθανε στη μία τα ξημερώματα της 5ης Δεκεμβρίου 1791, γράφοντας το «Ρέκβιεμ» της ζωής και της καριέρας του. 




Ο Μότσαρτ είναι ο μουσικός που πέτυχε να αφομοιώσει τις πιο διαφορετικές επιδράσεις. Παραμένει όμως πιστά προσηλωμένος στην ιταλική μελωδική αντίληψη. Μετά το θάνατό του ο Μότσαρτ αναγνωρίστηκε ως μεγάλος μουσικός και τιμήθηκε αντάξια.
Το σπίτι του έγινε μουσείο και το ωδείο του Σάλτσμπουργκ πήρε τ' όνομά του και κάθε Αύγουστο οργανώνει συναυλίες μ' έργα του Μότσαρτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου