Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

«Έπεσε η αυλαία» για την Ελίζαμπεθ Τέιλορ…

Της Δάφνης Δασκαλάκη,

Την τελευταία της πνοή σε ηλικία 79 ετών άφησε χθες το μεσημέρι η Elizabeth Taylor. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην λιτή ανακοίνωση της εκπροσώπου της θρυλικής ηθοποιού, η Taylor υπέστη ανακοπή ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο του Λος Άντζελες με πρόβλημα στην καρδιά. Εδώ και αρκετά χρόνια αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας. Ο εκπρόσωπος της δήλωσε πως η μεγάλη σταρ του κινηματογράφου «έφυγε» ήρεμα από τη ζωή. Μία ζωή που η μοναδική λέξη που δεν μπορεί να τη χαρακτηρίσει είναι η «ηρεμία». 


Η Elizabeth Taylor γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου σε ένα προάστιο του Λονδίνου από Αμερικάνους γονείς. Με τη μητέρα της να έχει βαθιά πίστη στο ταλέντο της κόρης της, η μικρή Elizabeth έγινε γρήγορα γνωστή για την ικανότητα της στην υποκριτική, για την ομορφιά της αλλά και για τη λάμψη της. Οι πρώτοι της ρόλοι ήταν το 1941 για την ταινία «Theres one born every minute» και ο «Σιωπηλός κατήγορος», το 1943. Συμμετείχε σε μεγάλο αριθμό ταινιών με το Μια θέση στον ήλιο (1951), Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι (1959), Ζήσαμε την Αμαρτία (1960) και Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ (1966) να ξεχωρίζουν. Για τις δύο τελευταίες ταινίες της δόθηκε το βραβείο Όσκαρ, ενώ ήταν υποψήφια άλλες 3 φορές. Το 1993 βραβεύτηκε με ένα σπέσιαλ Όσκαρ για την ανθρωπιστική της δράση στην έρευνα για το AIDS.

Μεγάλο κομμάτι της ζωής της αποτέλεσαν οι άντρες της. Παντρεύτηκε 8 φορές, εκ των οποίων τις δύο με τον ίδιο άντρα (τον Ρίτσαρντ Μπάρτον) όπου το ειδύλλιο τους αποτέλεσε ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα στην ιστορία του Χόλυγουντ.  

Η διάσημη ηθοποιός είχε εισαχθεί πριν έξι εβδομάδες στο Ιατρικό Κέντρο Σίνταρς-Σινάι του Λος Άντζελες, με έντονα καρδιολογικά συμπτώματα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου της είχε χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια. Το τελευταίο διάστημα παρουσίασε επιπλοκές και η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε, με αποτέλεσμα να χρειαστεί νοσηλεία. «Η κατάστασή της είχε σταθεροποιηθεί και ελπίζαμε πως θα επιστρέψει σπίτι της, όμως δυστυχώς, αυτό δεν συνέβη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου