Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2010

Έφυγε από τη ζωή ο πατέρας του ελληνικού κινηματογράφου

της Όλγας Τσαουσέλου


Έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος έλληνας σκηνοθέτης και πατέρας όλων των μεγάλων επιτυχιών του ελληνικού κινηματογράφου Γιάννης Δαλιανίδης σε ηλικία 87 ετών.

Ο αγαπημένος σκηνοθέτης των μεγάλων επιτυχιών του ελληνικού κινηματογράφου νοσηλευόταν με βαριά αναπνευστικα προβλήματα, εδώ και ένα μήνα. Άφησε την τελευταία του πνοή λίγα λεπτά πριν τις οκτώ το πρωί στο νοσοκομείο Μετροπόλιταν. 

Ο Γιάννης Δαλιανίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 31 Δεκεμβρίου του 1923 και μεγάλωσε από θετούς γονείς. Ξεκίνησε την καριέρα του ως χορευτής και χορογράφος χρησιμοποιώντας το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο "Γιάννης Νταλ".
 

Από το 1958 άρχισε να γράφει σενάρια για κινηματογραφικές ταινίες. Το πρώτο του σενάριο ήταν για την ταινία "Το Τρελοκόριτσο". Την σκηνοθετική του καριέρα την ξεκίνησε το 1959 με την ταινία "H Μουσίτσα" και ακολούθησε την ίδια χρονιά η ταινία "Λαός και Κολωνάκι".
 

Το 1961 ξεκίνησε η συνεργασία του με την
 Φίνος Φιλμς με την ταινία "Ο Κατήφορος". Η ταινία σημείωσε μεγάλη επιτυχία και η καριέρα του Δαλιανίδη εκτινάχτηκε. Ακολούθησε η δημιουργία μιας σειράς ταινιών, κυρίως μιούζικαλ, ένα είδος στο οποίο διακρίθηκε ιδιαίτερα. Συνολικά είχε σκηνοθετήσει περισσότερες από 60 ταινίες, στις περισσότερες από τις οποίες είχε γράψει το σενάριο ο ίδιος. 

Από την δεκαετία του 1970 εργάστηκε και στην τηλεόραση δημιουργώντας αρκετές τηλεοπτικές σειρές, οι περισσότερες απ' τις οποίες σημείωσαν μεγάλη επιτυχία.
 Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα στις 3μ.μ στο 1ο Νεκροταφείο Αθηνών. 


Πηγή:  newsit.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου