Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Κινητά τηλέφωνα: κίνδυνος γραμμένος σε ψιλά γράμματα!

της Όλγας Τσαουσέλου



Όλοι μας χρησιμοποιούμε το κινητό 24 ώρες το 24ωρο. Για όλους μας είναι το έκτο δάχτυλο! Ξέρουμε άραγε όμως τις επιπτώσεις που έχει αυτό στον οργανισμό μας? Μάλλον όχι…


Τα κινητά τηλέφωνα είναι βλαβερά για την υγεία μας και κυρίως για τα μικρά παιδιά.  Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σε πολλές χώρες του κόσμου τα κινητά δεν προκαλούν μόνο σοβαρές βλάβες στον εγκέφαλο αλλά μπορεί στα επόμενα 3-4 χρόνια να επιφέρουν σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.  Πειράματα σε ζώα αλλά και σε ανθρώπινα κύτταρα δείχνουν ότι η συνεχής έκθεση στην ακτινοβολία μπορεί να χαρακτηριστεί ακόμα και θανατηφόρα. Μια έρευνα που έλαβε χώρα σε πανεπιστήμιο στην Ουάσιγκτον ανακάλυψε ότι η έκθεση ακτινοβολίας από κινητό τηλέφωνο, σε εγκεφαλικά κύτταρα αρουραίων κατέστρεφε το DNA τους και το μετέτρεπε σε κύτταρα κακοηθών όγκων. 

Τα παιδιά είναι η πιο ευαίσθητη ομάδα που επηρεάζει η βλαβερή ακτινοβολία. Έχει αποδειχτεί ότι παιδιά που χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση το κινητό, έχουν ασθενέστερη μνήμη από άλλα και ειδικοί τονίζουν ότι τα νεαρά παιδιά επιβάλλεται να χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνα αυστηρά και μόνο σε περιπτώσεις ανάγκης. Επίδραση όμως έχει και στην ,αντρική κυρίως, γονιμότητα. Η τοποθέτηση της συσκευής στην τσέπη του παντελονιού κάνει το σπέρμα πιο αδύναμο και λιγότερο ικανό να φτάσει τον σκοπό του.

Η επαλήθευση για τους κινδύνους που προκαλούν τα κινητά έρχεται στις συσκευασίες των καινούριων συσκευών. Οι κίνδυνοι αναγράφονται σε ψιλά γράμματα στις οδηγίες χρήσεις..!  Ο λόγος που οι βιομηχανίες κινητής τηλεφωνίας «αποκρύπτουν» τους κινδύνους είναι γιατί τα κέρδη των εταιρειών είναι τεράστια και δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να μειωθούν. Και το παιχνίδι φυσικά παίζεται εις βάρος της υγείας μας. Γι αυτό όσο μπορούμε να προσέχουμε τον εαυτό μας. Να φοράμε πάντα hands free όταν μιλάμε, να κρατάνε τη συσκευή όσο μακριά από την κοιλιά τους οι έγκυες γυναίκες και να την απενεργοποιούμε και να την τοποθετούμε μακριά όταν κοιμόμαστε.

Αυτά είναι μερικά από όσα μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε από την ακτινοβολία του κινητού τηλεφώνου. Ξέρω είναι δύσκολο να ξεχάσουμε την ύπαρξή του έστω και για λίγο αλλά πρέπει! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου