Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Πρόγραμμα Erasmus: Γνωρίστε το


Της Δάφνης Δασκαλάκη,


Το Πρόγραμμα Erasmus έκανε την εμφάνιση του το 1987 δίνοντας τη δυνατότητα σε 3.000 φοιτητές να μετακινηθούν στο εξωτερικό για να φτάσει σήμερα να συμμετέχει το 90% των ευρωπαϊκών Ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης.

 Το Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθηση/Erasmus προσφέρει σε κάθε φοιτητή τη δυνατότητα:

- να σπουδάσει σε Πανεπιστήμιο της Ευρώπης, για 3 ως 12 μήνες με πλήρη αναγνώριση των σπουδών σου,
- να ζήσει την εμπειρία της διαμονής σε μία ξένη χώρα με την ευκαιρία να κάνει νέες γνωριμίες και φίλους,
- να κάνει την πρακτική σου άσκηση σε Επιχειρήσεις, Ερευνητικά Κέντρα και Πανεπιστήμια της Ευρώπης,
- να εξοικειωθεί με μία ξένη γλώσσα και έναν διαφορετικό πολιτισμό,
- να νιώσει πολίτης της Ευρώπης, με προοπτικές επέκτασης του προγράμματος στο μέλλον σε πανεπιστήμια όλου του κόσμου,
- να βιώσει την εμπειρία της ανεξαρτησίας και της προσπάθειας ενσωμάτωσης σε ένα νέο περιβάλλον.
                Το πρόγραμμα ERASMUS
To ERASMUS αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση και συγκεκριμένα την κινητικότητα φοιτητών και καθηγητών. Στα πλαίσια του προγράμματος, οι φοιτητές μπορούν να ολοκληρώσουν ένα μέρος των σπουδών τους σε μια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (με ελάχιστο τους 3 μήνες και μεγαλύτερο τον 1 χρόνο).
Το πανεπιστήμιο το οποίο επιλέγει ο φοιτητής θα πρέπει να συνεργάζεται με το πανεπιστήμιο που φοιτά. Αυτό σημαίνει ότι δεν επιλέγει απλά ένα οποιοδήποτε πανεπιστήμιο αλλά θα πρέπει να υπάρχει αντίστοιχο τμήμα με αυτό που βρίσκεται. Ορισμένα πανεπιστήμια προσφέρουν τη δυνατότητα μεταβίβασης σε άλλο τμήμα, με το ρίσκο όμως να μην υπάρχουν μαθήματα προς αντιστοίχηση στα 2 πανεπιστήμια.
Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα ERASMUS έχει κάθε φοιτητής που βρίσκεται ήδη στον δεύτερο έτος των σπουδών σου. Μετά την καταβολή της αίτησης και των απαραίτητων εγγράφων που ζητάει κάθε πανεπιστήμιο, οι φοιτητές περνάνε από ένα είδος συνέντευξης από τον υπεύθυνο καθηγητή Erasmus για να γίνει η τελική επιλογή, η οποία εξαρτάται από τα πιστοποιητικά που έχει ή απλά από τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων.
Χρηματοδότηση
Ως φοιτητές στο ERASMUS θα εξακολουθήσετε να παίρνετε το επίδομα ή οποιαδήποτε κρατική ενίσχυση έχετε αυτή τη στιγμή. Επιπλέον οι φοιτητές λαμβάνουν ένα χρηματικό ποσό, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που λειτουργεί σαν υποτροφία και διαφέρει σε κάθε χώρα υποδοχής ανάλογα με το κόστος ζωής. 

Για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά το πρόγραμμα Erasmus, μπορείτε να απευθυνθείτε στο γραφείο Διεθνών Σχέσεων, του εκάστοτε πανεπιστημίου ή στον υπεύθυνο καθηγητή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου