Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 2011

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑΛΑΤΖΙ.

Της Έφης Πάλλη,


Ποίος θα έλεγε όχι με μια ηλιόλουστη μέρα σαν τη σημερινή σε ένα ούζο και παραδοσιακά συνοδευτικά μεζεδάκια; Ποίος θυμάται Καθαρά Δευτέρα χωρίς ντολμαδάκια στο τραπέζι; Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε αυτές τις μπουκίτσες που κρύβουν τόση γεύση και είναι υγιεινές; Δείτε πώς φτιάχνονται και τολμήστε το! Δεν θα χάσετε…

Υλικά για 4-6 άτομα:
12-15 αμπελόφυλλα
μια κούπα ρύζι καρολίνα
1 ώριμη τομάτα
1 κρεμμυδάκι
3-4 κουτ. σούπας άνηθος ψιλοκομμένος
4-5 κουτ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κουτ. σούπας δυόσμος ψιλοκομμένος
Λάδι
Λεμόνι
Αλάτι/πιπέρι
Γιαούρτι (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και σε ένα τηγάνι το σοτάρουμε σε λάδι. Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε την τομάτα σε μικρά κυβάκια, πριν τη ρίξουμε στο τηγάνι την στραγγίζουμε να φύγουν τα ζουμιά της. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον άνηθο, το μαϊντανό και τον δυόσμο και ανακατεύουμε για 2 λεπτά έως ότου μαλακώσουν. Συμπληρώνουμε με το ρύζι, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά.
Γεμίζουμε κάθε φύλλο με ένα κουταλάκι του γλυκού γέμισης προσεκτικά ώστε να μην είναι πολύ σφιχτά τυλιγμένο γιατί το ρύζι φουσκώνει και θα ανοίξουν.
Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια στη κατσαρόλα το ένα κοντά στο άλλο, ρίχνουμε νερό ίσα ίσα να τα σκεπάζει, το χυμό ενός λεμονιού, λίγο λάδι. Με ένα πιάτο σκεπάζουμε από πάνω τα ντολμαδάκια και τα βράζουμε για περίπου 40’.
Για να αναδείξετε τη γεύση τους μπορείτε να τα σερβίρετε με sauce από γιαούρτι.

TIP1: για περισσότερη γεύση και άρωμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και φρέσκο κρεμμυδάκι
TIP2: στο γιαούρτι προσθέστε λίγο λάδι, λίγο άνηθο, αλάτι και πιπέρι ή εναλλακτικά φτιάξτε τζατζίκι
TIP3: στη γέμιση μπορείτε επίσης να βάλετε κουκουνάρι και μαύρες σταφίδες σε ένα πάντρεμα παραδοσιακού και μοντέρνου.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου