Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Μουσείο Καβάφη στην Πλάκα!

της Ρένια Ρηγοπούλου

Το πανέμορφο νεοκλασικό της οδού Πολυγνώτου 13 στην Πλάκα, σε λίγο καιρό θα στεγάσει το έργο ενός εκ των σημαντικότερων Ελλήνων ποιητών, του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη.

Το κτίριο που ήταν κάποτε οικία του πρώτου συνταγματικού πρωθυπουργού της Ελλάδας, Ιωάννη Κωλέττη, παραδόθηκε και επισήμως στο Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού  και  θα ανοίξει τις πόρτες του σε ενάμιση περίπου χρόνο αφού ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου.
Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής παρόντος του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου, ο πρόεδρος του Σπουδαστηρίου και ιδιοκτήτης του αρχείου Καβάφη, Γ.Π. Σαββίδη, ανέφερε ότι «το μουσείο Καβάφη εκτός από τον παραδοσιακό εκθεσιακό χώρο στο ισόγειο, θα διαθέτει και αίθουσα multimedia και πωλητήριο, ενώ στον όροφο του κτηρίου θα στεγαστεί στο Ερευνητικό Κέντρο του Μουσείου, με το αρχειακό υλικό που δεν θα εκτίθεται, εργαστήριο συντήρησης, βιβλιοθήκη και θέσεις εργασίας ερευνητών». Τέλος ο κ. Σαββίδης επισήμανε πως το Μουσείο θα πλαισιώνεται από δίγλωσσο διαδικτυακό τόπο και θα αποτελέσει διεθνές σημείο αναφοράς για την ποίηση και την προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Καβάφη.
Στο μουσείο θα εκτίθενται όλα τα εναπομείναντα προσωπικά αντικείμενα του Κ. Καβάφη και συγκεκριμένα διάφορα χειρόγραφα, βιβλία, έγγραφα, φωτογραφίες και αντικείμενα του ποιητή, τα οποία είχε διαφυλάξει ο κληρονόμος του, Αλέκος Σεγκόπουλος. 
Ο Σεγκόπουλος ήταν ο άνθρωπος που του κληροδότησε το αρχείο του ο ποιητής, το 1933(χρονιά του θανάτου του). Το 1963 ο Αλέκος Σεγκόπουλος ανέθεσε στον καθηγητή Γ. Π. Σαββίδη, την έκδοση του αρχείου και το 1969 περιήλθε στην ιδιοκτησία του τελευταίου.
Οι εργασίες αποκατάστασης του κτηρίου της Οικίας Κωλέττη αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα και να ολοκληρωθούν με τη γενναιόδωρη χορηγία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, το οποίο και θα συνδράμει  τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Μουσείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου