Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Δημιουργική Κατάθλιψη

                                         
Όπως έλεγε ο βασιλιάς Θησέας στο «Όνειρο θερινής νυκτός», «η φαντασία έχει τρεις πιστούς: τους εραστές, τους ποιητές και τους τρελούς. Αυτοί συλλαμβάνουν περισσότερα από όσα η κοινή λογική κατανοεί.

Μία πρόσφατη μελέτη, κατέδειξε τη σχέση μεταξύ δημιουργικότητας και ψυχικής αστάθειας. Οι ζωές 291 παγκοσμίως αναγνωρισμένων στη δημιουργική αρένα ανδρών και γυναικών που έχουν αποβιώσει μπήκαν στο μικροσκόπιο. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: οι μεγάλοι καλλιτέχνες και συγγραφείς είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κατάθλιψη σε κάποια φάση της ζωής τους από ότι όλος ο υπόλοιπος πληθυσμός. Κατά την διάρκεια της κατάθλιψης δεν παρήγαγαν τίποτα. Η δημιουργικότητα τους ερχόταν πριν και μετά και μερικές φορές ενισχυόταν από την μανία που συμπορεύεται με τη μανιοκατάθλιψη. Ονόματα όπως των Σκοτ Φιτζέραλντ, Γουίλιαμ Φόκνερ, Βιρτζίνια Γούλφ, Έρμαν Εσε και Ερνεστ Χέμινγουει ξεχωρίζουν στη λίστα των συγγραφέων που νοσηλεύτηκαν σε ψυχιατρεία – ο τελευταίος μάλιστα αυτοκτόνησε. Πρόσφατες δε έρευνες σε σύγχρονους συγγραφείς και καλλιτέχνες δείχνουν τα ίδια αποτελέσματα.

Άρα αν οι καλλιτέχνες ακολουθήσουν κάποια θεραπευτική αγωγή, γίνονται λιγότερο δημιουργικοί;
Ο ζωγράφος Έντβαρντ Μουνκ λέει χαρακτηριστικά: «Η κατάθλιψη και τα προβλήματά μου είναι μέρος του εαυτού μου και της τέχνης μου. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι μου και η έλλειψή τους θα κατέστρεφε την τέχνη μου. Θέλω να κρατήσω αυτά τα προβλήματα μου.»
Οι δημιουργοί παθαίνουν κατάθλιψη κυρίως γιατί παλεύουν να δώσουν νόημα στη ζωή τους. Για αυτούς η απώλεια νοήματος και η αμφιβολία για το νόημα της ζωής είναι διαρκή προβλήματα - ακόμη και οι κύριες αιτίες της κατάθλιψής τους.   

Άραγε υπάρχει διέξοδος και κατάλληλη θεραπεία;
Σύμφωνα με ειδικούς, το λίθιο (αντιμανιοκαταθλιπτικό χάπι), όταν χορηγείται σε μανιοκαταθλιπτικούς μειώνει τόσο την κατάθλιψη όσο και την μανία. Όταν ρωτήθηκαν δε οι καλλιτέχνες και οι συγγραφείς στους οποίους είχε χορηγηθεί για τις επιδράσεις του, η πλειοψηφία απάντησε ότι η δημιουργικότητά τους είχε αυξηθεί ή είχε μείνει ανεπηρέαστη. Επιπλέον ήταν περισσότερο ευτυχισμένοι.

Μακάρι αυτή η εφεύρεση να είχε γίνει νωρίτερα…
Αλήθεια, πόσος πόνος θα είχε μετριαστεί με τη βοήθεια της σύγχρονης Ψυχιατρικής;


                                                                                                        Πηγή: Big Fish

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου