Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

OCTOBERFEST: Φεστιβάλ με ιστορία

 Της Δάφνης Δασκαλάκη


Φέτος είναι το πρώτο Oktoberfest χωρίς τσιγάρο μέσα στις σκηνές, καθώς το κρατίδιο της Βαυαρίας ψήφισε αυστηρή νομοθεσία απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. Πως ξεκίνησε όμως αυτό το παγκόσμιο πάρτι μπύρας;

Το Oktoberfest είναι ένα 16-18 ημερών φεστιβάλ που διεξάγεται κάθε χρόνο στο Μόναχο της Βαυαρίας, στη Γερμανία, και διαρκεί από τα τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι και την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου. Είναι ένα από τα πιο γνωστά γεγονότα στη Γερμανία και το μεγαλύτερος στον κόσμο εμπόριο, με περίπου έξι εκατομμύρια ανθρώπους να συμμετέχουν κάθε χρόνο. Το Oktoberfest είναι ένα σημαντικό μέρος της βαυαρικής κουλτούρας.
Το 2010, το φεστιβάλ διαρκεί κατ 'εξαίρεση μέχρι την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, για να σηματοδοτήσει το 200 έτος της εκδήλωσης. Το φεστιβάλ διοργανώνεται σε μια περιοχή που ονομάζεται το Theresienwiese (χώρο, ή λιβάδι, της Therese), που συχνά αποκαλείται Wiesn για συντομία, το οποίο βρίσκεται κοντά στο κέντρο του Μονάχου Νοτιοανατολική τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό.

Οι επισκέπτες τρώνε τεράστιες ποσότητες παραδοσιακών πιάτων όπως Hendl (κοτόπουλο), Schweinsbraten (χοιρινό ψητό), Haxn (άρθρωση χοιρινό), Steckerlfisch (ψητό ψάρι σε ένα ραβδί), Würstl (λουκάνικα), μαζί με Brezn (κουλουράκι)
, Knödel (πατάτα ή ψωμί dumplings), Kasspatzn (χυλοπίτες τυρί), Reiberdatschi (τηγανίτες πατάτας), ξυνολάχανο ή Blaukraut (κόκκινο λάχανο), μαζί με νοστιμιές της Βαυαρίας και σως Obatzda (ένα λιπαρό, με καρυκεύματα τυρί-βούτυρο αφέψημα), Rokeg (κρέας και αίμα ψημένο σε ένα γλυκό) και Weisswurst (ένα λευκό λουκάνικο).
Το αρχικό "Oktoberfest" έλαβε τόπο στο Μόναχο, στις 12 Οκτωβρίου 1810 για τον κοινό εορτασμό της επετείου του γάμου του Crown Prince Ludwig (μετέπειτα βασιλιά Λουδοβίκου Α ') και της Πριγκίπισσας Therese του Σαξ-Hildburghausen (συνώνυμος του Theresienwiese λόγω του φεστιβάλ) Η εκδήλωση είχε τόσο μεγάλη επιτυχία που αποφάσισε να επαναληφθεί και το 1811.
To φετινό φεστιβάλ θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Οκτωβρίου, μία ημέρα περισσότερο από τις προηγούμενες φορές, και οι επισκέπτες από όλα τα μέρη της γης αναμένεται να φτάσουν τα έξι εκατομμύρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου