Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Νίκος Λυγερός: ο πιο έξυπνος Έλληνας!


της Ρένιας Ρηγοπούλου


"Δεν ήμουν ποτέ παιδί, γεννήθηκα γέρος!"



Είναι Έλληνας και  ανήκει στους 50 πιο έξυπνους ανθρώπους στο κόσμο.
Ο Νίκος Λυγερός γεννήθηκε το1968 στο Βόλο ενώ σε ηλικία 12 ετών μετακομίζει με την οικογένεια του στη Γαλλία, όπου και ζει μέχρι και σήμερα!
Ως ερευνητής κατέχει διάφορα παγκόσμια ρεκόρ στους τομείς της άλγεβρας, της θεωρίας αριθμών και της συνδυαστικής. Είναι στρατηγικός σύμβουλος και καθηγητής γεωστρατηγικής στην Αστυνομική Ακαδημία, στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, στη Σχολή Στρατολογικού, στη Σχολή Πολέμου, στη Σχολή Πολεμικής Αεροπορίας και στη Σχολή Εθνικής Άμυνας στην Ελλάδα.  Και οι ασχολίες του δε σταματούν εδώ καθώς είναι καθηγητής μαθηματικών, πληροφορικής, κυβερνητικής, επιστημολογίας, γλωσσολογίας, βιοηθικής και διδάσκει στα Πανεπιστήμια της Λυών, της Αθήνας και της Θράκης και στην Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης. Είναι Πρόεδρος Επιτροπής Καλλιτεχνικών Σχολείων (Υπουργείο Παιδείας), καθηγητής προικισμένων παιδιών, expert διερμηνέας και μεταφραστής στα γαλλικά δικαστήρια, επιστημονικός σύμβουλος του Συνδέσμου φίλων Καραθεοδωρή, που έχει στόχο την ανάδειξη της επιστημονικής μορφής του μεγαλύτερου μαθηματικού της σύγχρονης Ελλάδας Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, και του Υπουργείου Παιδείας.
Και αν δεν εντυπωσιαστήκατε μέχρι τώρα, το βιογραφικό του δεν σταματά εδώ καθώς έχει υπάρξει  Διεθνής παρατηρητής στις προεδρικές του Nagorno Karabakh ενώ έχει ιδρύσει την οργάνωση «The Pi Society», τα μέλη της οποίας έχουν δείκτη IQ από 176 βαθμούς και πάνω, που σύμφωνα με στατιστικές αντιστοιχεί σ’ έναν άνθρωπο στο εκατομμύριο.
Είναι συγγραφέας, σκηνοθέτης, ποιητής, ζωγράφος ενώ έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 6.000 άρθρα, ποιήματα, λογοτεχνικά κείμενα, πάνω σε θέματα μαθηματικών, νοημοσύνης, φυσικής, φιλοσοφίας, εκπαίδευσης, μυθολογίας, θρησκείας, ιστορίας, αρχαιολογίας, κινηματογράφου, ζωγραφικής, μουσικής, πολιτικής, κοινωνιολογίας, στρατηγικής, management, οικονομίας.
Είναι σχεδόν αδύνατο να κατανοήσουμε και μόνο το γεγονός ότι ένας άνθρωπος μπορεί να ασχολείται με τόσα πράγματα ταυτόχρονα και να ναι εξίσου καλός και επιτυχημένος σε όλα..
 Ο κ. Λυγερός έχει δείκτη νοημοσύνης 189 στην κλίμακα Stanford-Binet, κάτι που συμβαίνει σε έναν στα 80 εκατ. κατοίκους του πλανήτη μας. Συνήθως όταν τον ρωτούν τι επάγγελμα κάνει, δεν απαντά. «Επάγγελμά μου είναι να βοηθήσω όσο μπορώ την ανθρωπότητα». Ακούγεται κάπως βαρύγδουπο και είναι φυσικό να ακολουθούν διευκρινιστικές ερωτήσεις, όπως «γιατί;» «Γιατί δεν ξέρω να κάνω τίποτε άλλο» ή «ταχθήκατε;» «Δεν τάχθηκα. Είμαι. Δεν το έχω επιλέξει, είναι η ζωή μου».Σε τηλεοπτική συνέντευξή που είχε δώσει στην ΕΤ-1 είχε δηλώσει πως δεν θεωρεί τον εαυτό του σοφό, απλώς «έξυπνο»."Είμαι πιο πολύ του Προμηθέα παρά της Αθηνάς" εξηγεί "η Αθηνά είναι αυτή που τα ξέρει όλα. Ο Προμηθέας είναι αυτός που τα μαθαίνει όλα και δεν κρατάει τη γνώση για τον εαυτό του" ενώ όταν τον ρωτούν "πως γίνεται; δε μπερδεύεστε, δε ξεχνάτε;" απαντάει πως ξεχνάει μόνο αυτά που θέλει ο ίδιος να ξεχάσει..
Από πολύ μικρός κατάλαβε ότι διέφερε από τα άλλα παιδιά, τους συμμαθητές του καθώς γι'αυτόν το σχολείο ήταν σαν παιδική χαρά και ανυπομονούσε για την ώρα του μαθήματος.¨Δεν ήμουν ποτέ παιδί. Γεννήθηκα γέρος!¨ δηλώνει σε μια άλλη συνέντευξη του  ενώ όταν τον ρωτούν πως περνάει η μέρα του εκείνος απαντά "αποκλειστικά με σκέψη αλλιώς δεν περνάει,χάνεται!".
Aνθρωποι με τέτοιο δείκτη νοημοσύνης,  σαν του Νίκου Λυγερού είναι δεδομένο ότι υπάρχουν αρκετές στιγμές που νιώθουν μοναξιά, ή ότι δε τους καταλαβαίνουν αρκετά οι γύρω τους ενώ όπως χαρακτηριστικά δηλώνει και ο ίδιος.. "Είμαι πάντα μόνος μου ακόμα και όταν όλοι είναι εδώ! Για μένα η φιλία είναι η μοιρασιά της μοναξιάς.."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου