Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

"Κάποιος να με προστατέψει.."



της Ρένιας Ρηγοπούλου

















«Χθες που πήγαινα στο σχολείο μαζί με τον ξάδερφό μου, είδαμε ένα αδέσποτο σκυλάκι. Παρά λίγο θα το πατούσε ένα αυτοκίνητο. Το βάλαμε στην άκρη. Δε φοβήθηκε ούτε μας όρμησε. Κατέβασα από τον ώμο μου την τσάντα. Έβγαλα το μισό μου τοστ, που μου το έκανε η μαμά μου, και του το έδωσα. Το ίδιο έκανε και ο ξάδερφός μου. Τα έφαγε όλα πολύ γρήγορα. Μετά συνεχίσαμε για το σχολείο. Αλλά δεν πηγαίναμε μόνοι μας. Το σκυλάκι μας ακολουθούσε. Ίσως ένιωσε τη φιλία μας απέναντί του. Όταν φτάσαμε στο σχολείο, το σκυλί έμεινε έξω από την αυλή. Δε φοβήθηκε τα άλλα παιδιά στην αυλή. Αλλά ευτυχώς δεν το πείραξε κανένας. Μετά από λίγο γάβγισε μια φορά δυνατά σα να μας αποχαιρετούσε. Ποιος ξέρει που είναι τώρα; Ίσως το έχει μαζέψει κάποιος. Μπορεί όμως να πήγε πάλι να περάσει το δρόμο και να μη τον πρόσεξε κανείς, όπως κάναμε εμείς με το Νίκο. Μακάρι να είναι καλά.»
Χριστίνα, τετάρτη δημοτικού

Δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που νιώθουν και χρειάζονται αγάπη, αλλά και τα ζώα. Ποιος από μας δεν έχει δει λιπόσαρκα σκυλάκια να περιφέρονται στους δρόμους ή να ψάχνουν τα σκουπίδια για λίγο φαγητό; όλοι!  Πόσοι από μας τους δώσαμε λίγο φαγητό; ελάχιστοι!
Αυτά τα πλασματάκια κάποια στιγμή στο παρελθόν υιοθετήθηκαν από ανθρώπους και μάλλον αυτοί άλλαξαν γνώμη και αποφάσισαν πως δε τα θέλουν πια, πως ίσως έχουν μεγαλώσει αρκετά και δεν είναι πια τα χαριτωμένα κουταβάκια που κάποτε αγόρασαν και τι πιο λογικό από το να τα παρατήσουν στο δρόμο.. Δεν τους έκανα πια.. και ως γνωστόν «ό,τι δε μας κάνει, το πετάμε». Τι και αν αυτό είναι μια ζωντανή ψυχούλα και όχι ένα απλό αντικείμενο.
Τα ζωάκια που παρατιόνται από τους ιδιοκτήτες τους, σπάνια επιζούν.. Και αυτό γιατί είναι δύσκολο για ένα κατοικίδιο που έχει μεγαλώσει μέσα σε ένα σπίτι και που του προσφερόταν η τροφή, να μάθει να ζει μόνο του, να ψάξει μόνο του να βρει λίγο φαγητό ή νερό.
Σκεφτείτε το καλά πριν υιοθετήσετε ένα ζωάακι. Θέλετε ένα ζώο γιατί το ζητούν τα παιδιά σας; Τα παιδιά αγνοούν τις ευθύνες που έχουν τα ζώα. Όταν συνειδητοποιήσετε πως δεν έχετε χρόνο και διάθεση για τη φροντίδα ενός ζώου θα είναι πλέον αργά!
Διαθέτετε τον κατάλληλο χώρο για να υιοθετήσετε ένα ζωάκι; Τα μεγάλα ζώα είναι ακατάλληλα για διαμερίσματα ενώ τα ζώα σε αυλές χρειάζονται κατάλληλο σπιτάκι. Απαγορεύεται να έχουμε ζώα στα μπαλκόνια, τις ταράτσες και σε κοινόχρηστους χώρους.
Γνωρίζετε την οικονομική επιβάρυνση που απαιτείται για ένα ζώο; Τα ζώα χρειάζονται διατροφή, ιατρική περίθαλψη, εμβόλια, αποπαρασιτώσεις κλπ. Δυστυχώς αρκετοί εγκαταλείπουν τα ζώα τους μόλις αρρωστήσουν, για να μην επιβαρυνθούν οικονομικά. Τα ζώα χρειάζονται φροντίδα και εκπαίδευση για να είναι συνεργάσιμα. Θέλουν καθημερινά βόλτα ενώ οι εμβολιασμοί, ο τακτικός ιατρικός έλεγχος και η καθαριότητα είναι απαραίτητα για την υγεία του ζώου.

Επειδή λοιπόν είναι κρίμα και ντροπή να υπάρχουν αδέσποτα ζώα στο δρόμο, ξανασκέψου το πριν υιοθετήσεις ένα κατοικίδιο. Δεν είναι ένα παιχνίδι που θα σε διασκεδάζει. Είναι μια ζωντανή ψυχούλα που χρειάζεται αγάπη, φροντίδα και σεβασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου