Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Τα παιχνίδια του μυαλού!



    της Βάσιας Μπαρούς
    
    Τα συναισθήματα και οι σκέψεις που κάνουμε καθημερινά, είναι κάτι πολύ συνηθισμένο. Όμως πολλές φορές βιώνουμε καταστάσεις που νιώθουμε πως τις έχουμε ξαναζήσει, λέμε πράγματα που νομίζουμε πως τα έχουμε ξαναπεί, κάτι περίεργο συμβαίνει στο κεφάλι μας!! Θέλετε να μάθετε τι ακριβώς γίνεται?

   Υπάρχουν παράξενα φαινόμενα που πολλές φορές μπορεί να μας συμβούν, χωρίς να το καταλάβουμε. Το πιο γνωστό απ’όλα είναι το déjà vu. Είναι η εμπειρία μιας κατάστασης που νομίζουμε ότι έχουμε βιώσει ή δει στο παρελθόν. Μας κάνει να νιώσουμε πως κάτι επαναλαμβάνεται. Έτσι, αυτό μας κάνει να νιώσουμε παράξενα ή πολύ οικεία. Το déjà vecu, είναι κάτι που μπορεί να δοκιμάσει κάποιος όταν νομίζει πως έχει βιώσει το déjà vu. Το déjà vecu, είναι η εμπειρία που αποκτά κάποιος όταν έχει δει κάτι στο παρελθόν. Συνήθως η εμπειρία αυτή συνοδεύεται από μια αίσθηση γνώσης για το τι θα συμβεί μετά.
   Ένα άλλο παράξενο φαινόμενο του μυαλού μας είναι το jamais vu. Περιγράφει μια γνώριμη κατάσταση, που όμως δεν αναγνωρίζουμε. Μπορεί να θεωρηθεί το αντίθετο του déjà vu. Το déjà visite, είναι ένα φαινόμενο που δε συμβαίνει τόσο συχνά. Σύμφωνα με αυτό, γνωρίζουμε κάτι, ενώ ξέρουμε πως είναι αδύνατο να το γνωρίζουμε. Για παράδειγμα, πάτε σε ένα νέο τόπο και ξέρετε τα πάντα γι’αυτόν, ενώ στην πραγματικότητα δεν τον έχετε επισκεφθεί ποτέ.
   Κάτι που συμβαίνει αρκετά συχνά σε όλους μας, είναι το presue vu. Είναι αυτό το φαινόμενο κατά το οποίο θέλουμε να πούμε κάτι, κολλάει το μυαλό μας και δε μας βγαίνει με τίποτα. Το L’esprit de l’escalier, είναι κι αυτό συνηθισμένο. Είναι η αναλαμπή που μας συμβαίνει πολλές φορές. Δηλαδή σκεφτόμαστε κάτι «κατόπιν εορτής», όπως λέμε. Το déjà senti, είναι το φαινόμενο που μας κάνει να είμαστε σίγουροι πως έχουμε ξανανιώσει κάτι. Είναι ένα φαινόμενο της ψυχής.
   Και επειδή σίγουρα πολλοί από εσάς έχετε βιώσει αυτά τα φαινόμενα, μην ανησυχήσετε! Δεν αρχίζετε να τρελαίνεστε! Είναι τα παιχνίδια του μυαλού!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου