Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Biennale με άρωμα Βενετίας

Της Δάφνης Δασκαλάκη

Η Μπιενάλε της Βενετίας για πάνω από έναν αιώνα ήταν ένα από τα πιο έγκυρα πολιτιστικά ιδρύματα ανά τον κόσμο.

Από την ίδρυσή της το 1895, έχει την avant-garde, προωθώντας νέες καλλιτεχνικές τάσεις και τη διοργάνωση διεθνών εκδηλώσεων για τη σύγχρονη τέχνη. Είναι παγκοσμίως γνωστή για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, για τη Διεθνή Έκθεση Ζωγραφικής και για τη Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής, και συνεχίζει τη μεγάλη παράδοση του Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής, του Φεστιβάλ Θεάτρου ενώ τώρα πλαισιώνεται και από το Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού.

Η ιστορία της Biennale της Βενετίας, χρονολογείται από το 1895, όταν η πρώτη Διεθνής Έκθεση Ζωγραφικής διοργανώθηκε. Στη δεκαετία του 1930 νέα φεστιβάλ γεννήθηκαν: Μουσική, Κινηματογράφος και Θέατρο (το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας το 1932 ήταν το πρώτο φεστιβάλ κινηματογράφου που οργανώθηκε ποτέ). Το 1980 η πρώτη διεθνής Αρχιτεκτονική Έκθεση έλαβε χώρα, και το 1999 ο Χορός έκανε το ντεμπούτο του στην Μπιενάλε της Βενετίας.

Φέτος, πραγματοποιείται η 12η Διεθνής Έκθεση Αρχιτεκτονικής (29 Αυγούστου - 21 Νοεμβρίου) στο Giardini και στο Arsenale, το 67ο Φεστιβάλ της Βενετίας (1 - 11 Σεπτεμβρίου) στο Lido, το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού (26 Μαΐου - 12 Ιουνίου) και το 54ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής (24 Σεπτεμβρίου- 2 Οκτωβρίου).

Η Μπιενάλε έχει παρουσία σήμερα πάνω από 370.000 επισκέπτες στην Έκθεση Ζωγραφικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου