Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2010

" Έχω καρκίνο στο λάρυγγα αλλά θα τον νικήσω!"


Της Χριστίνας Παπαχρήστου


Ο Μάικλ Ντάγκλας στάθηκε μπροστά στα εκατομμύρια τηλεθεατών του τηλεοπτικού σόου του Ντέιβιντ Λέτερμαν και μίλησε ανοιχτά για την αρρώστια του. Αξιοπρεπής, με χιούμορ αλλά εμφανώς καταβεβλημένος από τις χημειοθεραπείες, ο διάσημος ηθοποιός όχι απλώς δεν έκρυψε αλλά πρόβαλε την ασθένειά του με σκοπό, όπως είπε αστειευόμενος, να προωθήσει τη νέα του ταινία.

Στο τηλεοπτικό σόου, ο 65χρονος ηθοποιός δεν έμοιαζε με κάποιον ο οποίος υποβάλλεται σε εξαντλητικές ακτινοβολίες και χημειοθεραπείες για να καταπολεμήσει έναν καρκίνο σε προχωρημένο μεταστατικό στάδιο. <<Το αντιμετωπίζω σαν να επρόκειτο για μια ιάσιμη ασθένεια .Είναι μια μάχη. Ποτέ δεν πιστεύεις ότι κάτι παρόμοιο θα συμβεί σε εσένα. Αν και η ασθένεια άργησε πολύ να διαγνωσθεί, και ο καρκίνος βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο, έχω 80% πιθανότητες να κερδίσω τη μάχη για τη ζωή.>> είπε.
<< Μπορώ να κάνω κάτι για εσένα;>> τον ρώτησε ο Λέτερμαν όταν κατάφερε να ξαναβρεί τα λόγια του.
<< Αγκάλιασέ με>> του απάντησε ο Ντάγκλας, κάνοντας το κοινό της εκπομπής να ξεσπάσει σε βροντερά χειροκροτήματα.
Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, η δημοσιοποίηση του προβλήματος κάνει καλό. Είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να συνειδητοποιήσει κανείς πλήρως το πρόβλημά του και να το καταπολεμήσει με όλες του τις δυνάμεις.
Η σύζυγος του διάσημου ηθοποιού Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς δήλωσε εξοργισμένη με τους γιατρούς. << Ο Μάικλ έτρεχε επί μήνες στους γιατρούς, προσπαθώντας να εντοπίσει την αιτία του πόνου στο λαιμό και στο αφτί που τον ταλαιπωρούσε. Μέχρι πριν από λίγες μέρες του έλεγαν ότι δεν έχει τίποτα.>> Η 41χρονη ουαλλή ηθοποιός μίλησε χωρίς περιστροφές για τον πόνο που νιώθει βλέποντας τον πατέρα των δυο παιδιών της, να υποφέρει. << Δεν αντέχω στη σκέψη ότι τώρα θα βλέπω τον άνδρα μου, που ποτέ δεν έδειχνε κουρασμένος, να καταπέφτει από τις χημειοθεραπείες και να χάνει τις δυνάμεις του. Ξέρω ότι ίσως θα έπρεπε να είμαι πιο δυνατή, αλλά συναισθηματικά αυτό είναι κάτι που απλώς δεν θέλω να το ζήσει>> είπε.
Ο καρκίνος, η μάστιγα της εποχής, χτυπάει το ίδιο αμείλικτα τους διάσημους όσο και τους κοινούς θνητούς. Η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η πρόληψη ίσως είναι τα πιο δυνατά μας όπλα για να τον νικήσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου