Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Στη Γαλλία, με μπούργκα ή χωρίς;


Της Δάφνης Δασκαλάκη

Μπούργκα: φτιαγμένη από το πιο χοντρό αδιαφανές ύφασμα που υπάρχει. Και ας γρατζουνάει το δέρμα. Μακριά. Ως τον αστράγαλο. Καλύτερα να σέρνεται στο χώμα. Να μην αφήνει χιλιοστό του δέρματος να φαίνεται. Και η πλέξη, εκεί στο άνοιγμα για τα μάτια, πυκνή. Να μην ξεχωρίζει το βλέμμα. Να μην φαίνεται το σχήμα. Το χρώμα, των ματιών. Να μην ξεχωρίζει τίποτα απολύτως. 
Χωρίς πρόσωπο. Χωρίς φωνή. Χωρίς ταυτότητα.

 Η Γερουσία της Γαλλίας αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα ψηφοφορία σχετικά με την απαγόρευση της μπούργκας και του νικιάμπ.
Η γαλλική Εθνοσυνέλευση είχε εγκρίνει το νομοσχέδιο τον Ιούλιο. Το νομοσχέδιο απαγορεύει τη μπούργκα και το νικιάμπ δημοσίως. Επισύρει πρόστιμο ύψους 150 ευρώ για γυναίκες που θα παραβιάσουν τη νομοθεσία, καθώς και πρόστιμα έως και 30.000 ευρώ και ποινή φυλάκισης ενός έτους για άνδρες που αναγκάζουν τις συζύγους τους να φορούν τη μπούργκα.

Η μπούργκα και το νικιάμπ θεωρούνται ευρέως στη Γαλλία ως απειλή για τα δικαιώματα των γυναικών και τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους. Η Γερουσία καλείται τώρα να εγκρίνει ή να απορρίψει το νομοσχέδιο. Εάν εγκριθεί ο νόμος θα ισχύσει μετά από ένα εξάμηνο.
 Τον Ιούλιο η γαλλική Εθνοσυνέλευση είχε υπερψηφίσει το νομοσχέδιο με ευρεία διακομματική συναίνεση.

Η απαγόρευση, την οποία προώθησε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί στο πλαίσιο ενός ευρύτερου διαλόγου για την εθνική ταυτότητα, έχει τη στήριξη συντριπτικού ποσοστού της κοινής γνώμης, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου