Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

6 μήνες όμηροι Σομαλών πειρατών!!

της Ρένιας Ρηγοπούλου

Η τραγική ιστορία του Έλληνα καπετάνιου και του 14μελούς πληρώματός του που βρίσκονται υπό ομηρία Σομαλών πειρατών.. 





Τετάρτη μεσημέρι και κάνω ζάπινγκ στη τηλεόραση ώσπου πέφτω στο ALTER  και την εκμπομπή «Όσο υπάρχουν άνθρωποι..» οι οποία φιλοξενούσε τηλεφωνικώς έναν έλληνα καπετάνιο που έχει πέσει από τον Μαρτιο θύμα ομηρίας αυτός και το πλήρωμα του από Σομαλούς πειρατές.
Η φωνή του να βγαίνει με δυσκολία από την αδυναμία..
Τα λόγια του συγκινητικά, καθώς εκλιπαρούσε να βρεθεί μια λύση για να γυρίσει σπίτι του...
Μια ιστορία που μέχρι τώρα δεν είχε προβληθεί από τη τηλεόραση και που τουλάχιστον εγώ πρώτη φορά ακούω..
Αποφάσισα να ψάξω το θέμα γιατί μου φάνηκε απίστευτο στην εποχή μας, το 2010, ένα ολόκληρο πλήρωμα να κρατείται από πειρατές για τόσο πολύ καιρό και το ελληνικό κράτος να μη κάνει τίποτα γι’ αυτό..
Η ιστορία έχει ως εξής..Ο 63χρονος Γεώργιος Σκαλίμης, καπετάνιος από τη Σύρο, τον περασμένο Ιανουάριο βρέθηκε στην Ιαπωνία αφού δέχθηκε να εξυπηρετήσει έναν φίλο του ο οποίος του ζήτησε να οδηγήσει ένα πλοίο αραβικών συμφερόντων στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Αυτό μάλιστα θα ήταν και το τελευταίο του ταξίδι καθώς σκεφτόταν μετά από αυτό να συνταξιοδοτηθεί. Που να φανταζόταν όμως για το τι θα του συνέβαινε..

Τον Μάρτιο του 2010 λοιπόν και ενώ το πλοίο διέσχιζε τα στενά της Σομαλίας, ένοπλοι πειρατές επιβιβάστηκαν σε αυτό και το οδήγησαν σε μέρη δικά τους, όπου κρατούν ακόμη 80 πλοία και το πλήρωμά τους υπό ομηρία.
 

Οι Σομαλοί ζητούσαν από την πλοιοκτήτρια εταιρεία το ποσό των 20.000.000 δολαρίων αλλά μετά από συμφωνία έριξαν το ποσό στα 1.800.000 δολάρια. Η εταιρεία και η ασφαλιστική του πλοίου έχουν συμφωνήσει να δώσουν τα λύτρα για να απελευθερωθεί το πλήρωμα αλλά η γραφειοκρατία είναι αυτή που καθυστερεί την όλη διαδικασία της μεταφοράς των χρημάτων.
Για την ακρίβεια το μόνο που μένει για να δοθούν τα χρήματα είναι ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας να βάλει την υπογραφή του για να γίνει ο εκτελωνισμός. Μια υπογραφή είναι αυτή που κρατάει αυτούς τους ανθρώπους τόσο μακριά από την οικογένεια τους και που τους αφήνει να υπομένουν τόσα πολλά..


Η κατάσταση που περιέγραφε ο καπετάνιος στην τηλεφωνική σύνδεση που χε με την εκπομπή είναι απελπιστική. Οι πειρατές έχουν λεηλατήσει το πλοίο και το πλήρωμα επιβιώνει με ελάχιστη τροφή και νερό. Για την ακρίβεια
σιτίζονται αποκλειστικά με ψάρια που οι ίδιοι ψαρεύουν και πίνουν αφαλατωμένο νερό. Οι πειρατές απειλούν να τους σκοτώσουν και να ανατινάξουν το πλοίο, του οποίου οι δεξαμενές είναι γεμάτες με πετρέλαιο.


Η Μαρία Σκαλίμη, η σύζυγος του καπετάνιου όλο αυτό τον καιρό απευθύνεται σε πρεσβείες, προξενεία και υπουργεία, προκειμένου να παρέμβουν, για να επιστρέψει ο σύζυγός της στο σπίτι τους αλλά δεν έχει βρει καμία ανταπόκριση. Της απαντούν μάλιστα, λέγοντας της χαρακτηριστικά, πως η λύση στο πρόβλημα της είναι να απευθυνθεί στους δημοσιογράφους προκειμένου να πάρει έκταση το θέμα!
Στο μεταξύ η υγεία του καπετάνιου βρίσκεται σε κίνδυνο αφού πάσχει από σάκχαρο, υψηλή χοληστερίνη και πίεση, ενώ τέσσερις ακόμα ναυτικοί είναι σοβαρά άρρωστοι. Η οικογένεια του καπετάνιου αναρωτιέται πόσο θα αντέξουν αυτοί οι άνθρωποι στερούμενοι και της φαρμακευτικής αγωγής που χρειάζονται... Κατά τη διάρκεια της ομηρίας τους, ο καπετάνιος αναφέρει πως έχει χάσει περίπου 20 κιλά ενώ  σε παρόμοια κατάσταση βρίσκεται και το υπόλοιπο πλήρωμά του. Οι Σομαλοί είναι ιδιαίτερα επιθετικοί απέναντί τους και τους φέρονται και μιλούν με τον χειρότερο τρόπο πάντα υπό την απειλή όπλων. Όλους αυτούς τους μήνες δεν τους έχουν αφήσει να ρίξουν έστω λίγο νερό στο πρόσωπο τους ενώ ακόμα και στη τουαλέτα πηγαίνουν με συνοδεία!
Μοναδική χαρά του δίνει ένα τηλεφώνημα που τους επιτρέπουν να κάνουν στις οικογένειές τους κάθε 20 μέρες για μόλις ένα λεπτό. Και είναι αυτό το τηλεφώνημα που τους δίνει δύναμη να αντέξουν και να υπομείνουν. Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του καπετάνιου ο οποίος δήλωσε πως αν δε σκεφτόταν την οικογένεια που άφηνε πίσω του, θα αυτοκτονούσε..
Εμείς ας ευχηθούμε να βρεθεί άμεσα λύση στο Γολγοθά αυτών των ανθρώπων και επιτέλους να κινητοποιηθούν οι απαραίτητοι μηχανισμοί για να επιστρέψουν το συντομότερο στην Ελλάδα και τις οικογένειές τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου