Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

O make-up artist Φρέντυ Καλομπράτσος μίλαει αποκλειστικά στο sevenUS!



της Βάσιας Μπαρούς

      MAKE-UP ARTIST
         ΦΡΕΝΤΥ ΚΑΛΟΜΠΡΑΤΣΟΣ
  “Πιστεύω στην προσωπικότητα και όχι στην τέλεια ομορφιά!’’







Σίγουρα όλες οι γυναίκες θέλουν να είναι όμορφες, εντυπωσιακές, αξιοπρόσεκτες.. Όμως τι χρειάζεται για να το πετύχουν? Τι πρέπει να κάνει μία γυναίκα για να είναι όμορφη? Η ομορφιά είναι αντικειμενική ή υποκειμενική? Ταυτίζεται με τα τέλεια χαρακτηριστικά?
    Μία γυναίκα θέλει να νιώθει όμορφη όλες τις ώρες της ημέρας. Χρειάζεται όμως πολύς χρόνος και διάθεση για να το πετύχει και το μακιγιάζ είναι ο κύριος σύμμαχός της. Πολλές γυναίκες δεν ξέρουν πώς να βαφτούν για να αναδείξουν την ομορφιά και την κομψότητά τους και χρειάζονται μια καθοδήγηση, μία συμβουλή.
    Ο γνωστός make-up artist, Φρέντυ Καλομπράτσος, μίλησε για την ομορφιά και την τέχνη του μακιγιάζ και μοιράστηκε μαζί μας πολύτιμες συμβουλές ομορφιάς!


Είστε επώνυμος make-up artist. Πώς ξεκινήσατε την πορεία σας?


Θεωρώ πως το ξεκίνημά μου άρχισε από πολύ νωρίς, από την προεφηβεία μου. Πάντα μου άρεσε να ζωγραφίζω μάτια. Είναι κάτι το περίεργο αυτό. Σ΄όλα τα τετράδια και τα βιβλία μου, υπήρχαν στις άκρες ζωγραφισμένα μάτια. Ωστόσο μου άρεσαν πάρα πολύ οι σπουδές  γενικότερα και έτσι τελειώνοντας το πανεπιστήμιο πήγα να σπουδάσω αυτό που μ΄άρεσε ανεκαθεν. Μου άρεσε να βάφω μια γυναίκα, να την ομορφαίνω, να την φροντίζω, να τη ντύνω. Ήταν κάτι έμφυτο. Επίσης από μικρός άλλαζα μόνος μου το δωμάτιό μου, τα έπιπλα μου. Γενικά είχα μια τάση πάντα να ωραιοποιώ καταστάσεις, ανθρώπους, πράγματα. Πιστεύω λοιπόν πως όλα άρχισαν στα  προεφηβικά μου χρόνια.


Έχετε δημιουργήσει μια σχολή make-up art. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων τι αποκομούν οι μαθητές από σας και τι εσείς από εκείνους?


Θεωρώ ότι η συνεχεία ενός καλλιτέχνη μετά από την πορεία των χρόνων, είναι πραγματικά να μεταδώσει όλη τη γνώση και την εμπειρία του σε παιδιά που αγαπούν τη δουλειά που έχει κάνει αυτός. Εγώ έχω περάσει σε μια ακαδημαϊκή καριέρα και αποφάσισα να διδάξω «τα παιδιά μου». Σίγουρα ένας δάσκαλος παίρνει πράγματα από τα παιδιά του. Έχω πιάσει τον εαυτό μου πολλές φορές να αλλάζω όλη τη ροή του μαθήματος για να λύσω τις απορίες ενός παιδιού. Θεωρώ ότι τα παιδιά με κάνουν και μένα καλύτερο και πολλές φορές με κάνουν να «ψάχνομαι» πολύ περισσότερο. Είμαι πολύ τυχερός που μπόρεσα να κάνω αυτό το πράγμα και νομίζω πως είναι η σωστή ηλικία και στιγμή στην καριέρα μου. Με δυναμώνει και με κάνει ακόμα καλύτερο άνθρωπο.


Πείτε μας τη φιλοσοφία σας για την ομορφιά. Πως μπορεί να αναδειχθεί μια γυναίκα και να ξεχωρίσει?


Καταρχήν, για να αναδειχτεί μια οποιαδήποτε γυναίκα πρέπει να καταλάβει τη μοναδικότητά της. Δυστυχώς ζούμε σε μια εποχή με πρότυπα και οι γυναίκες-αν όχι όλες οι περισσότερες- θέλουν να μοιάζουν σε κάποιες άλλες. Θεωρώ ότι χρειάζεται αυτογνωσία. Δεν υπάρχει για μένα άσχημη γυναίκα στην εποχή μας. Ακόμα κι αν τα χαρακτηριστικά της, είτε του προσώπου είτε του σώματος, δεν είναι τέλεια σίγουρα θα υπάρχει ένα στοιχείο σ’αυτην που θα έχει πολύ ενδιαφέρον. Αν η γυναίκα έχει εντοπίσει αυτό το στοιχείο, πρέπει να το αναδείξει. Για να το κάνω πιο σαφές αν μια γυναίκα για παράδειγμα έχει ωραίο μπούστο, πρέπει να αναδεικνύει πάντα αυτό. Οι άλλοι βλέπουν αυτό που εμείς προβάλλουμε. Σε κάθε γυναίκα υπάρχει ένα στοιχείο που μπορεί να προβάλλει αρκεί να έχει αυτογνωσία. Να αγαπαει τον εαυτό της όπως είναι και να μη θέλει να μιμηθεί καμία άλλη για να μη χάσει τη μοναδικότητά της.

Έχετε δουλέψει με πολλές επώνυμες Ελληνίδες και ξένες καλλιτέχνιδες. Ξεχωρίζετε κάποια και γιατί?


Δε θέλω να ξεχωρίσω καμία από τις επώνυμες που έχω δουλέψει για την ομορφιά της, γιατί θεωρώ ότι αυτό είναι πολύ εξωτερικό και σ’ένα κομμάτι αντικειμενικό αλλά και υποκειμενικό ταυτόχρονα. Ξεχωρίζω μόνο γυναίκες, οι οποίες έχουν προσωπικότητα γιατί αυτό θεωρώ ότι είναι το Α και το Ω. Έχω βάψει πολύ ωραίες γυναίκες που δε μου λένε τίποτα και λιγότερο ωραίες οι οποίες εκπέμπουν κάτι μοναδικό. Πιστεύω στην προσωπικότητα και όχι στην τέλεια ομορφιά. Θα μου άρεσε πάρα πολύ να έχω βάψει τη Maria Kalas, τη Fani Arden. Γυναίκες που έχουν προσωπικότητα. Γιατί το μακιγιάζ γίνεται μια στάμπα, μια ζωγραφιά, αν δε μπορεί μια γυναίκα να το αναδείξει. Σημασία έχει να δουλεύεις με μια γυναίκα, η οποία έχει να δώσει πράγματα και εγώ μέσα από το μακιγιάζ δίνω έμφαση ακριβώς σ’αυτό.


Τι θα συμβουλεύατε τις νέες κοπέλες και τι τις πιο ώριμες γυναίκες , γιατί σίγουρα και οι δυο κατηγορίες κάνουν κάποια λάθη χωρίς να γνωρίζουν.


Είτε είναι νέα, είτε είναι ώριμη το ζητούμενο είναι ένα, η ομορφιά. Η ομορφιά για μένα ξεκινά από των έσο. Ομορφιά σημαίνει καλή ψυχική και σωματική υγεία, μια ισορροπία ανάμεσα σ’αυτά τα δυο πράγματα. Εάν υπάρχει αυτή η ισορροπία αυτόματα η κάθε γυναίκα εκπέμπει κάτι πολύ δυνατό. Σαφώς η μεγαλύτερη, μέσα από το πέρασμα του χρόνου έχει ανακαλύψει καλύτερα τον εαυτό της και έχει αποκτήσει μια αυτοπεποίθηση που την κάνει πιο «όμορφη». Η νέα κοπέλα δεν υπολογίζει την ομορφιά της και προσπαθεί να βρει κάτι άλλο. Και στις δυο κατηγορίες η βάση είναι η υγεία, το καλό δέρμα και η περιποίηση του. Αν το δέρμα είναι καλό, το αποτέλεσμα θα είναι καταπληκτικό. Άρα ξεκινάω με περιποίηση και υγεία και  ως συμβουλή μακιγιάζ συστήνω στη νέα να αφήνει τη νιότη της να λειτουργεί με το λιγότερο δυνατό μακιγιάζ. Στην ώριμη , στην οποία έχουν γραφτεί στο πρόσωπό της η προσωπικότητα και οι αξίες της, θα πρέπει και αυτή να είναι προσεκτική γιατί όσο μεγαλώνουμε πρέπει να γινόμαστε πιο αφαιρετικοί. Άρα το λίγο και στις 2 κατηγορίες, είναι το πολύ στην ουσία. Το minimal είναι το maximum που μπορεί να κάνει μια γυναίκα.


Πως μπορούν οι γυναίκες να επιλέξουν τα κατάλληλα και πιο σωστά χρώματα για το πρόσωπό τους?


Αυτή είναι μια ερώτηση που βασανίζει χρόνια τις γυναίκες. Στην τελική όμως δεν είναι το χρώμα που θα τους δώσει το ζητούμενο αποτέλεσμα, αλλά η σωστή τεχνική. Δηλαδή αν η γυναίκα δεν ξέρει να χρησιμοποιεί τη σκιά σωστά, τότε το αποτέλεσμα θα είναι λάθος. Θεωρώ ότι μια γυναίκα πρέπει σε νεαρή ηλικία -γύρω στα δεκαέξι- που αρχίζει να ανησυχεί για το μακιγιάζ της, να μιλήσει με έναν ειδικό για να της υποδείξει τα χαρακτηριστικά ,τις σκιές της, δηλαδή τα σχήματά της. Αν το κάνει αυτό, μεγαλώνοντας θα μάθει να βάφεται σωστά. Θεωρώ επίσης πως η γυναίκα δεν πρέπει να εγκλωβίζεται μέσα στο χρώμα, αλλά να έχει μια άποψη και αν το χρώμα χρειαστεί να μπει και αυτό.


Ποιες είναι οι τρέχουσες τάσεις στο μακιγιάζ σήμερα?


Τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχουν εύκολα τάσεις που να ξεχωρίζουν, γιατί οι γυναίκες κάθε σεζόν μέσα από την αγωνία τους να διαφοροποιηθούν, δοκιμάζουν κάτι νέο. Θα το δείτε και στη μόδα αυτό με τα ρούχα. Παλιότερα, μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε τάσεις. Τώρα τα πράγματα κυλούν τόσο γρήγορα. Θεωρώ ότι μια τάση που έχει σταματήσει είναι η υπερβολή- και από τις νεότερες και από τις μεγαλύτερες- και χαίρομαι πολύ γι’αυτό. Οι μεγαλύτερες κουράστηκαν από το πολύ και υπερβολικό μακιγιάζ  τόσα χρόνια. Νομίζω πως σ’αυτό βοήθησαν τα media και το Internet, γιατί ωθούν τις γυναίκες να έχουν επαφή με γυναίκες καθιερωμένες , γυναίκες της showbiz, διάσημες προσωπικότητες. Οπότε μπορούν να «κλέβουν» λίγο από αυτό. Χαίρομαι που οι γυναίκες έχουν αποβάλλει το «δυνατό» μακιγιάζ και έχουν επανέλθει τα σχήματα στην αρχική τους θέση. Θεωρώ πως οι γυναίκες πια έχουν βελτιώσει πραγματικά το μακιγιάζ τους. Μια τάση που επικρατεί γύρω από τα smoky eyes –δηλαδή ένα μάτι πιο αισθησιακό και γύρω-γύρω σκούρο-  ομορφαίνει όλες τις γυναίκες. Συμβουλεύω να χρησιμοποιείται με «ήσυχα» χείλη.


Ποια είναι η πιο σημαντική συμβουλή μακιγιάζ που πρέπει να εφαρμόζεται από όλες τις γυναίκες? Έχετε κάποιο moto?


Be you! Να είναι ο εαυτός τους. Να μην προσπαθούν να μεταλλαχτούν με το μακιγιάζ, απλά να ωραιοποιούνται.





1 σχόλιο:

  1. ΕΙΣΑΙ Ο ΤΕΛΕΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΙΩΑΝΝΑ ΑΠΟ ΝΙΚΑΙΑ ΜΕ ΕΒΑΨΕΣ ΝΥΦΗ ΚΑΙ ........ ΕΠΑΘΑ ΤΑΡΑΚΟΥΛΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή