Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Στο τσιγάρο που κρατώ..


     
της Βάσιας Μπαρούς

   
«Οι μισοί από τους ανθρώπους που εμφανίζουν καρκίνο του πνεύμονα θα πεθάνουν  μέσα σε ένα χρόνο. Τέσσερις στους πέντε θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα συνδέονται άμεσα με το κάπνισμα.»ACS (American Cancer Society)
      1η Σεπτεμβρίου 2010. Τα μέτρα ήταν σαφή. Απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους. Και απ’ότι είδα αυτή τη φορά, όντως ισχύουν.. Και είναι αρκετά εκνευριστικό για σας να βγαίνετε κάθε λίγο και λιγάκι έξω από το μαγαζί που διασκεδάζετε για να απολαύσετε ένα τσιγάρο .. Να σας αντιμετωπίζουν σα μειονότητα…Μάλλον ήρθε η στιγμή που πρέπει να κόψουν όλοι το κάπνισμα. Γιατί είτε θέλουμε να το παραδεχτούμε είτε όχι, είναι μία από τις πιο καταστροφικές συνήθειες. Πώς θα το κόψετε? Καμία συμβουλή δεν είναι αρκετή, εάν δεν το θέλετε πραγματικά.
     Εγώ σας προτείνω κάποιες ιδέες.. Αρχίστε μία καινούργια μάρκα τσιγάρων που να μη σας αρέσει ιδιαίτερα .. Έτσι χωρίς να το καταλάβετε, θα καπνίζετε λιγότερο.. Μην αφήνετε τα τσιγάρα σας σε σημεία που πέφτει συχνά το μάτι σας.. Θα σας βοηθήσει να το σκέφτεστε λιγότερο. Συνηθίστε να πίνετε πολύ νερό! Η γεύση του διώχνει την επιθυμία για κάπνισμα. Όποτε έχετε τη διάθεση να καπνίσετε κάντε κάτι άλλο. Μιλήστε στο τηλέφωνο, φάτε κάτι (υγιεινό κατά προτίμηση, γιατί θα κόψετε το κάπνισμα αλλά δε θα αρχίσετε το μασούλημα!). Σκεφτείτε πόσα χρήματα θα εξοικονομήσετε εάν δεν αγοράζετε τσιγάρα. Με ένα γρήγορο υπολογισμό αποταμιεύετε 120 ευρώ το μήνα!
     Το τσιγάρο είναι μεγάλος εθισμός, όμως οι θετικές επιδράσεις άμα το κόψετε είναι τρομερά δελεαστικές. Αρχικά, οι σφυγμοί σας θα επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα και το οξυγόνο θα αυξηθεί. Θα μειωθούν οι πιθανότητες καρδιακής προσβολής και θα αυξηθεί η γεύση σας. Η πιθανότητα από θάνατο που προέρχεται από καρκίνο του πνεύμονα θα μειωθεί στο μισό!
     Πολλοί από εσάς διαβάζοντας το άρθρο, θα σκέφτεστε πως αυτό είναι ένα ακόμα κήρυγμα από μια φανατική αντικαπνίστρια που μιλάει εκ του ασφαλούς. Κι όμως είμαι καπνίστρια.. Και μάλιστα δεινή!

1 σχόλιο: