Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ ΣΤΙΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ


Της Δάφνης Δασκαλάκη

«Αν δείτε τον κόσμο σαν πυραμίδα, τότε σίγουρα στην κορυφή της βρίσκεται το Παρίσι». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε ο Χέμινγουεϊ την γαλλική πρωτεύουσα όταν την επισκέφθηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του ’30. Γνωστό λίκνο του πολιτισμού, το Παρίσι έχει ταυτίσει το όνομά του με τις έννοιες κομψότητα, πολιτισμός, αισθητική, αλλά και καλό φαγητό.


Έχοντας απολαύσει τις γεύσεις του Παρισιού για ένα εξάμηνο, πήρα την απόφαση να αυτοαποκαλούμαι, λάτρης των παρισινών μπιστρό, εστιατορίων και φούρνων, γνωστοί ως boulangerie, που προσφέρουν άφθονα γαλλικά γλυκίσματα και αλμυρούς πειρασμούς που κάθε γάλλος που σέβεται τον εαυτό του, επισκέπτεται τουλάχιστον μία φορά τη μέρα.
Τέτοιου είδους φούρνοι βρίσκονται διασκορπισμένοι σε όλο το Παρίσι και αποτελούν κεντρικό σημείο συνάντησης για εκατομμύρια παριζιάνους καθημερινά. Ενδεικτικά κάποιοι από αυτούς είναι: ο VICTOR 1920 (33,rue Rambuteau- Paris 75004) με εξαιρετικό gourmandiese, ένα είδος κρουασάν σοκολάτας, το MISS MANON (87, rue Saint Antoine- Paris 75004) που ειδικεύεται στα γλυκά καθώς και τα φημισμένα σε όλη τα Γαλλία και πολύ σύντομα και στην Ελλάδα PAUL που είναι εύκολο να τα βρει κανείς σε διάφορα μέρη του Παρισιού με καλύτερο αυτό στην avenue de l’ Opera, που προσφέρει καταπληκτικά sandwiches για όλες τις ώρες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το GOSSELIN (258,blv st Germain 75007, Paris – metro Solferino, ligne 12), φημισμένο boulanger, patissier και traiteur που εκτίνεται ανάμεσα στα μαγαζιά με τις βιτρίνες γαλλικής μόδας και μοντέρνων ειδών διακόσμησης, κατά μήκος της αριστοκρατικής λεωφόρου Saint Germain. Η πλούσια, από γλυκίσματα βιτρίνα και η μυρωδιά που βγαίνει κάθε φορά που η μοντέρνα πόρτα του Gosselin ανοιγοκλείνει δεν σου αφήνει ενδοιασμούς για το αν θα πρέπει να μπεις μέσα. Από την αριστερή πλευρά ξεχύνονται μυρωδιές από ψωμιά σε όλα τα μεγέθη και με ό,τι γέμιση μπορεί να φανταστεί κανείς. Από τη δεξιά, όλες οι αισθήσεις μοιάζουν να τρελαίνονται με την μεγάλη ποσότητα από γλυκά όλων των ειδών και χρωμάτων ενώ στη μέση δεσπόζουν μεγάλα καλάθια που ξεχειλίζουν με croissants, στα οποία με τη σειρά τους ξεχειλίζουν σοκολάτες, μαρμελάδες και κάθε γέμιση που μπορεί να φανταστεί κανείς.
Έχοντας αγκαλιά τις λιχουδιές που με περισυλλογή διαλέξαμε από το Gosselin, βγαίνουμε πάλι στην πολυσύχναστη λεωφόρο του Saint Germain και παίρνουμε το μετρό που βρίσκεται ακριβώς απ’ έξω με κατεύθυνση προς το Porte de la Chapelle. Μετά από περίπου είκοσι λεπτά φτάνουμε στη στάση Jules Jofrin με προορισμό μας την οδό Ramey και τον αριθμό 61 που βρίσκεται λίγα μέτρα από το μετρό. Φτάνοντας εκεί, δυσκολεύεται κανείς να καταλάβει τι βρίσκεται μέσα. Ένα ξύλινο τραπεζάκι με δύο καρέκλες, έξω από το εστιατόριο με την επωνυμία ILIOS (61,rue Ramey- 75018 Paris Montmartre), φαίνεται σαν να περιμένουν κάποιον, ο οποίος, όμως, δεν έρχεται ποτέ. Σπρώχνοντας τη βαριά ξύλινη πόρτα, ένας γλυκός ήχος από κλασσική μουσική έρχεται στα αυτιά και ένας φιλόξενος γάλλος μας υποδέχεται γεμάτος χαμόγελα, στο μικρό αλλά άνετο χώρο με το χαμηλό φωτισμό και την μπαρόκ διακόσμηση. Η σπεσιαλιτέ του εστιατορίου, σκαλοπίνια με κρέμα γάλακτος και μανιτάρια σε συνδυασμό με τη φιλόξενη διάθεση που επικρατεί αφήνει στον πελάτη μια γλυκιά αίσθηση σπιτικής ατμόσφαιρας.
Το εστιατόριο ILIOS αποτέλεσε ένα από τα αγαπημένα μου κατά τη διάρκεια παραμονής μου στο Παρίσι όμως δεν ήταν το μόνο. Το Relais de l’ Entrecote (101 blv du Montparnasse- Paris 75014), πάντα γεμάτο από κόσμο, ήταν ένα από τα πρώτα στον κατάλογο των εστιατορίων που ανυπομονούσα να επισκεφτώ. Το μόνα λόγια που έχεις να πεις στην, πάντα γυναικείου φύλου, σερβιτόρο είναι πόσο καλά ψημένο θέλεις το κρέας και σε διάστημα λίγων λεπτών μια ατομική σαλάτα και ένα πιάτο με μία γενναιόδωρη μερίδα κρέας με την φημισμένη, μυστική πράσινη σάλτσα και πατάτες τηγανιτές έρχεται στο τραπέζι σου.
Εκτός από τα εστιατόρια όμως, χαρακτηριστικό δείγμα της παρισινής κουλτούρας αποτελούν τα bistro, στα οποία μπορείς να απολαύσεις φαγητό, καφέ και ποτό στον ίδιο χώρο και είναι γεμάτα όλες τις ώρες και ειδικά της μεσημεριανές που κατακλύζονται από καλοντυμένους παριζιάνους που αφιερώνουν εκεί λίγο από το χρόνο τους για το μεσημεριανό διάλλειμα από τη δουλειά.
Το MA BOURGOGNE (19 Place des Vosges- 75004 Paris), αποτελεί ένα από τα παλαιότερα bistro που τοποθετείται στην καρδιά της πλατείας των Βοσγίων και είναι φημισμένο για την περίτεχνη διακόσμηση του στον εσωτερικό χώρο αλλά και για τα κρύα του πιάτα.
Εξίσου παλιό όμως είναι και το bistro CAFÉ DU METRO (67, rue de Rennes- 75006 Paris- metro: St Germain des Pres) που χρονολογείται από το 1920 και βρίσκεται απέναντι από την εκκλησία του Saint Germain. Ιδανικό μέρος για να απολαύσει κανείς το πρωινό του, το πάντα γεμάτο από την αριστοκρατία του Παρισιού, Café du Métro, είναι γνωστό για το service του και για την πλούσια ποικιλία από κρουασάν.
Η γαλλική πρωτεύουσα φημίζεται όμως επίσης για τη διεθνή κουζίνα της, καθώς περιέχει εστιατόρια με γεύσεις από όλο τον κόσμο και για όλα τα γούστα. Λίγα βήματα πέρα από τη φημισμένη Boulevard du Montparnasse και έχοντας αφήσει πίσω μας έναν από τους πιο ψηλούς ουρανοξύστες της πόλης βρισκόμαστε στο δρόμο των θεάτρων, την rue de la Gaité (metro: Gaité, ligne 13) , η οποία είναι γεμάτη από γιαπωνέζικα εστιατόρια που φημίζονται όχι μόνο για τις υπέροχες σούπες και το σούσι αλλά και για τις πολύ καλές τιμές τους.
Λίγο έξω από την καρδιά του Παρισιού, στο 5ο διαμέρισμα και απέναντι ακριβώς από το βοτανικό κήπο, βρισκόμαστε στην καρδιά της βυζαντινής εποχής με το περίφημο HAMMAM DE LA MOSQUEE(39, rue Geoffroy Saint-Hilaire- 75005 Paris- metro: Censier Daubenton, ligne 7). Πάντα γεμάτο από κόσμο, το Hammam του Παρισιού σου προσφέρει τη δυνατότητα να δοκιμάσεις την εμπειρία των δωματίων ατμού αλλά και να γευτείς την παραδοσιακή κουζίνα αλλά και να απολαύσεις καταπληκτικό τσάι που προσφέρεται άφθονο και πλούσιο σε ποικιλία γεύσεων. Το Hammam de la Mosquée, είναι ο ιδανικός τρόπος για να ξεφύγεις για λίγο από τη γαλλική κουλτούρα και να μεταφερθείς σε έναν εντελώς διαφορετικό πολιτισμό.
Ακόμα και τώρα, που δεν βρίσκομαι πια εκεί, οι παρισινές γεύσεις με ακολουθούν παντού. Είτε είναι αυθεντικές είτε είναι διεθνής, παραμένουν αξέχαστες και η εικόνα της γαλλικής πρωτεύουσας η ίδια. Μια πρωτεύουσα που δεν μπορείς να την περιγράψεις. Αν δεν την ζήσεις από κοντά δεν μπορείς να νιώσεις την αύρα της. Πρέπει να περπατήσεις στις μποέμικες πλατείες της και να δεις από κοντά τα γαλλικά ρεστοράν γα να πάρεις έστω μία γεύση από τη μαγευτική πόλη όπου η ομορφιά κυριαρχεί παντού.

1 σχόλιο:

  1. Ανυπομονώ να ξαναβρεθώ στο Παρίσι!'Ετσι θα μπορέσω να περπατήσω στους δρόμους με την υπέροχη αρχιτεκτονική αλλά και να επισκεφτώ αυτά τα όμορφα μέρη που περιγράφονται (αυτό το Ma Bourgogne μου γαργαλάει πολύ τα αυτιά).Για όσο έμεινα εκεί το Café du Métro αποτέλεσε συχνή μου στάση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή