Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Ευχαριστούμε για όλα κύριε «Βάλ' το αγόρι μου»


του Παναγιώτη Τράμπα

Καλώς ή κακώς το κεφάλαιο «Δημήτρης Διαμαντίδης» έκλεισε όσον αφορά την Εθνική Ελλάδος, αφού χθες το βράδυ ο άσσος του Παναθηναϊκού ανακοίνωσε πως το παιχνίδι με την Ισπανία ήταν και το τελευταίο του με τη γαλανόλευκη.
 Η είδηση ξάφνιασε τον περισσότερο κόσμο αλλά κακία δεν γίνεται να κρατήσει κανείς σε έναν παίκτη που μας χάρισε τόσες χαρές αυτά τα 9 χρόνια παρουσίας του στην Εθνική ομάδα.

Σαφώς, η στιγμή που οι περισσότεροι Έλληνες έχουν συνδυάσει το Διαμαντίδη είναι το τρίποντο στον ημιτελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος το 2005. Το αλησμόνητο «βάλτο αγόρι μου», που έμεινε στην ιστορία αφού μας έστειλε στον τελικό και ουσιαστικά μας χάρισε την κούπα.
Ένα χρόνο μετά συνέχισε τις πολύ μεγάλες εμφανίσεις στο Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας με αποκορύφωμα το παιχνίδι κόντρα στην Αμερική. Εκεί δεν θα ξεχάσω ποτέ την τάπα του στον Κρις Μπος.
Το σκορ ήταν στο 33-23 υπέρ των ΗΠΑ και ο Σχορτσιανίτης μόλις είχε αστοχήσει σε κάρφωμα, όμως αυτή η τάπα του Διαμαντίδη στη συνέχεια της φάσης έδειξε σε όλους, και κυρίως στους συμπαίκτες του, πως οι Αμερικάνοι δεν είναι ανίκητοι.
Η συνέχεια λίγο- πολύ γνωστή σε όλους. Επική αντεπίθεση και ιστορική νίκη με 101-95 επί των ΗΠΑ με πρωταγωνιστή εκτός των άλλων γκαρντ του Παναθηναϊκού.
Το 2007 μπορεί να μην φτάσαμε σε ακόμα ένα μετάλλιο αλλά  για άλλη μια φορά βρεθήκαμε στην κορυφαία  4αδα. Και τότε ο Διαμαντίδης ήτα παρών  και συνέβαλε τα μέγιστα σε άλλη μία επιτυχία της Ελλάδας.
Το εντυπωσιακό για τον διεθνή από την Καστοριά είναι πως δεν συμμετείχε στις Εθνικές εφήβων και ελπίδων και βρέθηκε βασικό στέλεχος στην Εθνική ανδρών χάρη στο «ξεπέταγμά» του από τη στιγμή που πήρε μεταγραφή από τον Ηρακλή στον Παναθηναϊκό.
Αν όχι τώρα ποτέ;
Όσον αφορά τώρα την παρουσία της Εθνικής στα γήπεδα της Τουρκίας δεν μπορούν να ειπωθούν πολλά.  Όλα κρίθηκαν στο παιχνίδι με την Τουρκία αλλά ακόμα κι έτσι μπορούσαμε να φτάσουμε ψηλά.
Όμως για άλλη μία φορά το εμπόδιο της Ισπανίας αποδείχτηκε ανυπέρβλητο. Και αν δεν μπορούμε να κερδίσουμε τους  Ίβηρες χωρίς Καλντερόν και Γκασόλ σε μία μέτρια βραδιά τους τότε πότε θα τους κερδίσουμε;
Η δικαιολογία όσον αφορά την διαιτησία δεν ευσταθεί. Ίσως ευνοήθηκε ο Ναβάρο και η παρέα του όμως δεν ήταν αυτός ο κυριότερος λόγος της ήττας. Ο αποκλεισμός ήρθε εξαιτίας της ελάχιστης βοήθειας από τους παίκτες του πάγκου και κυρίως λόγω του «μπλακ- άουτ» κόντρα στη ζώνη των Ισπανών στην τελευταία περίοδο.
Με περίπατο στους «8» η Τουρκία
 Οι Τούρκοι συνέχισαν τις εντυπωσιακές εμφανίσεις του και διέλυσαν τη Γαλλία με 95-77 παίρνοντας την πρόκριση για την προημιτελική φάση.
Με τη δύναμη του κόσμου του οι οικοδεσπότες αποτελούν το μεγάλο φαβορί για πρόκριση στον τελικό μαζί με την Αμερική. Το παιχνίδι στους «8» με την Σλοβενία το έργο τους θα είναι σαφώς πιο δύσκολο αλλά δύσκολα θα χάσουν αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη.

3 σχόλια: